Szybki Efekt

Consomme

Wbrew pozorom Consomme to wcale nie jest rosół! To wywodzący się z kuchni francuskiej klarowny i smaczny wywar mięsno – warzywny o niskiej zawartości tłuszczu. Jak go przyrządzić?

składniki
  • 1 opakowanie Mięsa z indyka na rosół
  • 1 opakowanie Mięsa z uda indyka (do farszu)
  • Włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gram suszonych podgrzybków
  • mąka pszenna
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz


przepis

Porcje rosołowe pieczemy w piekarniku (ok. 15 minut w temp. 180 C). Upieczone wrzucamy do wody wraz z warzywami na wywar, dodajemy owoce jałowca i gałązkę rozmarynu. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy 2-3 godziny usuwając tłuszcz z powierzchni wywaru. Odcedzamy, dodajemy sól i pieprz. Suszone podgrzybki zagotowujemy i kroimy w długie paski, uszka i grzyby zalewamy Consomme.

farsz do uszek

Lekko przesmażone mięso z indyka, cebulę, czosnek i tymianek wkładamy do ciasta pierogowego, następnie formujemy uszka.

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

z kością ze skórą

Zobacz też inne pyszności: