Szybki Efekt

Fit ciabatta

Chrupiąca ciabatta to płaska, prostokątna, duża bułka, wypiekana według tradycyjnej receptury. Klasyczne włoskie pieczywo w połączeniu z mięsem indyka to propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania.

składniki

  • 1 opakowanie Sznycli z piersi indyka
  • słoik suszonych na słońcu pomidorów w oleju (100 g)
  • 20 g  pestek dyni
  • świeże liście tymianku
  • świeże liście salaty Frisse
  • świeże liści młodego szpinaku
  • rzeżucha
  • kilka średnich ziemniaków
  • 2 owoce avocado
  • olej rzepakowy
  • sól i młotkowany pieprz
  • owoce jałowca (przyprawa)


przepis

Sznycelki smażymy na oleju rzepakowym aż do uzyskania złocistej barwy, gorące przekładamy do miseczki z aromatycznym olejem z suszonych pomidorów, by nabrały smaku. Dokładamy owoce jałowca. Z patelni odlewamy olej i na chwilę kładziemy na niej przekrojoną ciabattę „masłem na dół”. Na podgrzaną ciabattę układamy warstwę liście młodego szpinaku i sałaty. Przykrywamy je aromatycznymi polędwiczkami i plastrami suszonych pomidorów oraz świeżego avocado. Następnie układamy kolejną warstwę liści i przykrywamy górną częścią ciabatty.

dodatki

Usmażone na głębokim oleju ziemniaki w mundurkach przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i obtaczamy w słodkiej czerwonej papryce. Danie podajemy z połówką owocu avocado i paprykowymi frytami. Do dekoracji możemy użyć pędów rzeżuchy lub dostępnego przez cały rok tymianku.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: