Szybki Efekt

Indyk i cukinia

Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej, skąd przywędrowała do Włoch. Słowo "zucchina" znaczy tyle, co mała dynia. Jest to niezwykłe warzywo: odkwasza organizm i wspomaga proces trawienia.

składniki
  • Filet z piersi indyka cały
  • 100 gr szynki dojrzewającej
  • 100 gr sera Feta
  • 1 kulka sera Mozarella  
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 100 g oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gr suszonego tymianku
  • 1 cukinia
  • 50 gr tartego parmezanu
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 200 ml białego wina
  • 500 gr kurek
  • 1 kalarepa
  • 250 gr bobu
  • 1 por
  • 50 gr masła
  • 250 ml śmietanki 30%


przepis

Przez 2 minuty podsmażamy czosnek, cebulę i tymianek. Dodajemy startą na grubej tarce cukinię, sól i pieprz i smażymy przez 5 minut. Zdejmujemy z patelni, dodajemy nać pietruszki, studzimy. Dodajemy tartą Mozarellę i Parmezan, dokładnie łączymy wszystkie składniki mieszając. Rozbite mięso z uda indyka pędzlujemy oliwą z suszonych pomidorów, kładziemy na desce. Na środku układamy pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu fetę pokrojoną w kostki a na koniec płaty suszonych pomidorów. Zawijamy w roladę, spinamy wykałaczką. Tak przygotowaną roladę owijamy plastrami szynki "na zakładkę". Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 C w brytfannie podlanej wodą i białym winem.

dodatki

Pokrojony w prążki por, obrany ze skórki bób i pokrojoną w słupki kalarepę blanszujemy na patelni z masłem do zarumienienia się warzyw. Przesmażamy na maśle cebulę, czosnek i kurki.Łączymy ze śmietaną i redukujemy na małym ogniu do osiągnięcia stosownej konsystencji sosu.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: