Szybki Efekt

Piwna goleń

Tak, tak, dobrze kojarzycie – to potrawa rodem z Bawarii, gdzie do piwa podchodzi się z należytą powagą. A że i u nas trwa piwna rewolucja, to do dzieła! Przedstawiamy piwną goleń.

składniki
  • składniki:
  • 4 sztuki Golonki z indyka ze skórą
  • 8 ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 jabłka
  • 5g goździków
  • 10 liści laurowych
  • sól i pieprz
  • piwo Witbier
  • piwo Brown Ale
  • piwo typu Lager
  • 200 ml miodu wielokwiatowego  
  • tymianek
  • owoce jałowca
  • kminek
  • skórka cytryny


przepis

Wszystkie składniki marynaty łączymy i zalewamy nią golonki, następnie pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie mięso osuszamy i wkładamy do piekarnika - pieczemy ok. 60 minut w temp. 200 C. Co jakiś czas przewracamy mięso i podlewamy pozostałą marynatą. Po 30 minutach dodajemy pokrojone w połówki ziemniaki i cebule oraz sól i pieprz. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka pozbawione gniazd nasiennych, do których za pomocą goździków przymocowujemy liście laurowe.

więcej o piwach

Witbier - tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne warzone metodą górnej fermentacji i niefiltrowane, naturalnie mętne. Dymione Brown Ale - tradycyjnie warzone w Wielkiej Brytanii od połowy XVII w. Kolor i smak determinuje użycie ciemnych słodów karmelizowanych cukrów. Piwo górnej fermentacji. Lager - oznacza każde piwo dolnej fermentacji, leżakujące w niskiej temperaturze. Do najbardziej popularnych gatunków piw tej kategorii należą pilznery, koźlaki, piwa marcowe i portery bałtyckie.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: