Szybki Efekt

Gulasz imbirowy

Jak wiadomo gulasz to węgierskie danie narodowe, w którym nie może zabraknąć mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pochodzi od słowa gulyas, które oznacza pasterza wypasającego bydło na nizinach. U nas coś specjalnie na jesienną słotę: wersja z imbirem.

składniki
  • Opakowanie Mięsa z uda z indyka kostkowane
  • 500 gr czerwonej fasoli w zalewie
  • 250 gr małych pieczarek
  • Kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 1 cebula
  • suszone zioła prowansalskie
  • 4 pomidory
  • bulion warzywny
  • natka pietruszki
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • mielona wędzona papryka
  • 100 ml olej rzepakowy
  • 2 papryczki chili
  • sól i pieprz


przepis

Rozgrzewamy patelnię i rumienimy mięso, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory, fasolę i gotujemy przez następnie 15-20 minut. Na drugiej patelni szklimy na oleju cebulę, po czym dodajemy pieczarki. Gdy woda odparuje dodajemy wszystko do mięsa. Do powstałego gulaszu dodajemy starty imbir i przyprawy. Dusimy przez następne 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Dekorujemy grillowanymi połówkami papryczek chili.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: